Από την επιστήμη, στην πράξη…για κάθε μέρα!
Τι σημαίνει, άραγε, "ευτυχία";
Πρόκειται για ένα στιγμιαίο χαμόγελο ή για μια διαρκή κατάσταση, ένα αίσθημα πληρότητας που απλώνεται σε όλη μας τη ζωή; Μάλλον λιγάκι κάτι και από τα δύο…
Σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία, η ευτυχία περιλαμβάνει τη βίωση θετικών συναισθημάτων, τη σύναψη εποικοδομητικών σχέσεων με νόημα, την αίσθηση επίτευξης μέσω της δημιουργίας στόχων ζωής, αλλά και τη δέσμευση σε ότι κάνουμε καθώς ακολουθούμε το μονοπάτι της προσωπικής μας εξέλιξης. Από την άλλη μεριά, η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει πως η ευτυχία δεν αποτελεί απλώς μια «ψυχική κατάσταση», αλλά πως πρόκειται για ένα βιοχημικό φαινόμενο. Μας λέει, δηλαδή, πως κατά κάποιον τρόπο η ευτυχία καλλιεργείται μέσω καθημερινών συμπεριφορικών και νοητικών διεργασιών που επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Ακολουθούν 5 απλοί τρόποι για να αυξήσεις τα επίπεδα ευτυχίας σου, ξεκινώντας από σήμερα.
1. Καλλιέργησε την Ευγνωμοσύνη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να εστιάζει πρώτα στο αρνητικό, προκειμένου να προστατευτεί το άτομο από κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο. Αναγνωρίζοντας τα θετικά που συμβαίνουν στη μέρα σου, αυξάνεις τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητα για θετική σκέψη.
Άσκηση:
Κράτα κάθε βράδυ ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης», όπου θα μπορούσες, για παράδειγμα, να γράψεις 3 πράγματα που σου άρεσαν ή για τα οποία ένιωσες περηφάνια ή ικανοποίηση μέσα στη μέρα.
2. Επένδυσε στις Διαπροσωπικές Σχέσεις. Οι στενοί δεσμοί και οι υποστηρικτικές σχέσεις οδηγούν σε μακροχρόνια ευημερία. Άλλωστε η ανθρώπινη επαφή απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης» που προσφέρει ευχαρίστηση και ανακούφιση στο σώμα, αλλά και στην ψυχή.
Άσκηση:
Αφιέρωσε 5 λεπτά κάθε μέρα στην ενεργητική ακρόαση. Άκουσε με προσοχή και κατανόηση έναν φίλο ή συνεργάτη χωρίς να τον διακόψεις ή να στρέψεις τη συζήτηση σε κάποια προσωπική σου εμπειρία.
3. Βρες Ρυθμό. Οι άνθρωποι ζούμε κυνηγώντας τον χρόνο και κάνοντας πράγματα παράλληλα, γεγονός που μας γεμίζει με στρες, θυμό και σύγχυση. Η διατήρηση της «ροής», χωρίς διακοπές και περισπασμούς, σε ότι κάνεις βοηθά στο να νιώσεις απόλυτη σύνδεση με τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται το αίσθημα της ικανοποίησης και της αποδοτικότητας.
Άσκηση:
Αφιέρωσε καθημερινά τουλάχιστον 20-30 λεπτά σε κάτι που αγαπάς, όπως διάβασμα, κηπουρική, ζωγραφική, περπάτημα χωρίς κινητό.
4. Δώσε Νόημα στην Ημέρα σου. Η νοηματοδότηση ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κίνητρο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται η αναβλητικότητα και τα επίπεδα του στρες, ενώ αυξάνεται η ψυχική ανθεκτικότητα.
Άσκηση:
Πέρνα από το «Τι» στο «Γιατί». Ρώτα τον εαυτό σου κάθε πρωί: «Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που θέλω να υπηρετήσω σήμερα;» (π.χ. η σχέση μου, προσωπικό χρόνο, κοινωνική προσφορά).
5. Βάλε Κίνηση στη Ζωή σου. Η άσκηση όχι μόνο απελευθερώνει ενδορφίνες, αλλά και ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Ακόμη και 10 λεπτά αρκούν για να αλλάξει η διάθεσή σου!
Άσκηση:
Περπάτησε 30-35 λεπτά χωρίς μουσική ή κινητό, απλά παρατηρώντας το τοπίο γύρω σου. Εναλλακτικά, κάνε ήπιες διατάσεις με ρυθμική αναπνοή.
Τελικά...Η ευτυχία δεν είναι κάτι μακρινό, ούτε κάτι που μας «τυχαίνει». Πρόκειται για μια σειρά από μικρές, επαναλαμβανόμενες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα!
Θυμήσου: «Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο. Προέρχεται από τις πράξεις μας».